fallback

Митрополит Киприан дирижира "Рилският пустинник" на открито

Поетичната творба ще бъде представена на 26, 27 и 28 юли

25.07.2024 | 14:17 Автор: Вяра Димова

Музикалната поема "Рилският пустинник" ще оживее пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На диригентския пулт ще застане Старозагорският митрополит Киприан. 

Поетичната творба е създадена през 1937 година от писателя Тихомир Павлов. В нея се разказва житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Представена на сцената на Софийската опера и балет, музикалната поема излиза и извън нея.

"По един нов начин, с друга чувствителност да претворим това заглавие, далеч от театралната сцена, на открито", каза режисьорът и директор на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

"Предизвикателството е, че го вадим от естествената му среда, въпреки че имаме микрофони. Предизвикателството да влезеш в кожата на един човек, който всъщност е покровител на България", посочи Атанас Младенов, който влиза в ролята на младия Йоан.

Музиката за спектакъла е възстановена от отец Кирил Попов

"Открих в моя личен архив една малка книжка, озаглавена "Рилският пустинник". Когато я разгърнах, видях че това са едни боговдъхновени свещени текстове", сподели авторът на музиката ст. ик. Кирил Попов.

Диригенти ще бъдат Старозагорският митрополит Киприан и Жорж Димитров.

"Хората да бъдат обнадеждени. Радваме се, че имаме тази възможност. Бог да помага да се случи спектакълът в своята визия, както е замислен. Да бъдем единни във вярата, защото без нея не можем. Любовта, която винаги ще крепи и надеждата, че всичко ще премине благополучно", заяви Киприан.

"Възраждането за втори път тази година на духовната поема е послание към всички нас да бъдем българи, да се грижим за България и да продължаваме все повече да отстояваме нашата духовност, култура, писменост и идентичност", каза диригентът Жорж Димитров.

Музикалната поема ще се представи на 26, 27 и 28 юли от 21:00 часа на площада пред Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" по повод 100 години от освещаването ѝ.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback