Летни суперхрани за силна имунна система

Те предлагат множество предимства за здравето

24.07.2024 | 21:37 Редактор: Беатрис Младжова
Летни суперхрани за силна имунна система

През летния сезон виреят много продукти, които са полезни за организма. Въпреки че не е официална научна категория, суперхраните се отбелязват от специалистите по хранене като храни, които са особено богати на хранителни вещества и предлагат множество предимства във всяка порция. Те могат да помогнат за изграждането на силна имунна система, да поддържат здравето на червата и да направят много повече.

Череши

Нищо не доставя удоволствие в лятната жега така, както вкусна череша. Плодовете са чудесни за леко хапване край басейна или когато сте в движение. Те са пълни с антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват тялото от увреждане на клетките. Също така са с високо съдържание на калий и витамин С. Черешите имат и много по-нисък гликемичен индекс от другите плодове. Те са богати на полифенолни съединения, които могат да предпазят от метаболитни състояния. Освен това съдържат антоцианини, които могат да допринесат за здравето на мозъка и да предпазят от рак. 

Сладка царевица

Никое лятно ястие не е пълно без царевица под някаква форма. И да, тя се смята за суперхрана. Добър източник е на витамини и минерали, а на всичкото отгоре има 2 грама фибри в един среден кучан. Те действат като пребиотици за подпомагане на храносмилането и здравето на червата. 

Домати

Изобилието от домати е чудесно за вашите вкусови рецептори и здраве. Червените зеленчуци получават цвета си от ликопен - мощен антиоксидант, който намалява възпалението в цялото тяло и може да подобри състояния като диабет, кожни и костни заболявания, сърдечни усложнения и превенция на някои видове рак. Друг антиоксидант, лутеинът, е свързан с подобряване на здравето на очите, здравето на сърцето и устойчива когнитивна функция. Препоръчва се да добавяте домати към салати или сандвичи, или пък да им се насладите на салата.

Мента

Тази богата билка може да бъде страхотен овкусител в летни рецепти за готвене и напитки, а също така е суперхрана. Ментата е ароматна билка, която е в сезон през цялото лято и е пълна с хранителни вещества като витамин А и други антиоксиданти за защита срещу увреждане на клетките.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels