Витамини и хранителни добавки за бъдещите родители

Те поддържат организма във форма

24.07.2024 | 10:33 Редактор: Беатрис Младжова
Има значение какви витамини и хранителни добавки приемат.

Има значение какви витамини и хранителни добавки приемат бъдещите родители. Както за майката, така и за бащата, е важно организмът да бъде в най-добра форма, а това често изисква допълнителна подкрепа чрез витамини и минерали.

Един от най-важните витамини преди зачеване е фолиевата киселина, която е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба у плода, като спина бифида. Здравните организации препоръчват на всички жени, които планират бременност, да приемат поне 400 микрограма фолиева киселина дневно.

Други важни нутриенти включват желязо, което предотвратява анемия и поддържа здравословни нива на енергия, и калций, който е необходим за здравето на костите и зъбите както на майката, така и на бъдещото дете.

Витамин D също играе важна роля, тъй като подпомага абсорбцията на калций и поддържа имунната система.

Омега-3 мастни киселини, които се намират в рибеното масло, са от съществено значение за развитието на мозъка и очите на плода. Въпреки това, преди да започнат приема на каквито и да било добавки, бъдещите родители трябва да се консултират с медицински специалист.

Четете повече в puls.bg.

Автор: Маринела Георгиева