Какво влияние оказва топлото време на акнето?

Кожата произвежда повече себум при потене

23.07.2024 | 22:18 Редактор: Беатрис Младжова
Грижата за лицето и тялото е важна.

Топлото време може да е причина за доста промени в състоянието на кожата. Топлината и влажността карат кожата да се поти повече и да произвежда повече себум (мастен секрет), което може да доведе до запушени пори и влошаване на акнето. Горещините не причиняват непременно акне, но със сигурност могат да допринесат за появата му.

Няколко проучвания показват връзка между летните месеци и развитието на акне. Едно от тях дори разгледа тенденциите в Google, за да види дали търсенията, свързани с акне, са се увеличили през лятото, за разлика от други периоди от годината. Но акнето не се влошава поради излагане на слънце. През повечето време това е свързано с повишено производство на себум и изпотяване, което се случва с покачване на температурите, което води до запушване на порите.

Използването на агресивни почистващи препарати всъщност може да лиши кожата от необходимата естествена хидратация, което след това стимулира мастните жлези да отделят повече себум, което влошава акнето. Вместо това е добре да бъдат заместени с нежни почистващи препарати, които съдържат салицилова киселина, бензоил пероксид или алфа хидрокси киселини (AHA). Кой почистващ препарат е подходящ зависи от конкретна ситуация и тип кожа – суха, мазна, чувствителна или комбинирана кожа.

В допълнение към поддържането на лицето и тялото чисти, не бива да се пренебрегва скалпа. Топлината на лятото означава повече изпотяване на главата, което може да доведе до по-бързо омазняване. Може да се избере шампоан, който ще почисти косата, без да изсушава скалпа.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels