Босилекът защитава от рак и сърдечни заболявания?

Подпомага храносмилането

23.07.2024 | 14:52 Редактор: Толя Стоянова
Антиоксидантите играят ключова роля в защитата на организма.

Босилекът има много здравословни ползи. Богат е на различни нутриенти и биоактивни съединения. Известен е със своите антиоксидантни свойства, които се дължат на високото съдържание на флавоноиди и фенолни киселини.

Антиоксидантите играят ключова роля в защитата на организма срещу оксидативния стрес и свободните радикали, които могат да причинят клетъчни увреждания и допринесат за развитието на заболявания като рак и сърдечни заболявания. Освен това, босилекът има противовъзпалителни свойства, които се приписват на съединения като евгенол и линалоол. Тези съединения могат да намалят възпалителните процеси в организма, което е особено полезно за хора, страдащи от възпалителни състояния като артрит и други хронични болки.

Босилекът също така подпомага храносмилането. Той съдържа етерични масла, които стимулират производството на храносмилателни ензими и улесняват разграждането на храната, което може да намали симптомите на лошо храносмилане и подуване на корема. Изследвания показват, че консумацията на босилек може да има успокояващ ефект и да намали стреса и тревожността, благодарение на адаптогенните му свойства.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels