fallback

Сушените плодове намаляват риска от диабет

Те са по-малко нетрайни

23.07.2024 | 10:07 Автор: Искра Ангелова

Ново проучване показва, че консумацията на сушени плодове намалява риска от диабет тип 2 до 60,8%. Изследването е публикувано в BMC Nutrition & Metabolism.

Сушените плодове са вкусни и здравословни, а освен това са по-малко нетрайни, което ги прави привлекателен избор за закуска. В проучването е разгледана консумацията на сушени сини сливи, сушени кайсии и стафиди.

Контролират нивата на кръвната захар

Освен че са богати на макро- и микроелементи, сушените плодове имат много фибри, които могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар и да подобрят здравето на храносмилателната система. Те съдържат и флавоноиди, които се свързват с подобряване на инсулиновата чувствителност и имат противовъзпалителни свойства.

Поради високото съдържание на фибри и хранителни вещества, сушените плодове могат да помогнат за поддържане на чувство за ситост, което да спомогне за контролиране на апетита и намаляване на прекаленото хранене.

Опасенията обаче са, че сушените плодове съдържат концентрирани количества естествена захар, които могат да доведат до бързи скокове в кръвната захар след хранене. Доскоро консумацията им не се препоръчваше на хората, изложени на риск от диабет тип 2, въпреки че авторите на проучването описват скорошна промяна в това мнение.

Изследвани са половин милион души

В проучването са анализирани данни на приблизително 500 000 души във Великобритания. Тези данни включват отговорите на участниците на въпросници относно броя на сушените плодове, които обичайно консумират ежедневно. За целите на въпросника една слива, една кайсия и 10 стафиди се считат за една порция.

По същество сушените плодове са компактни варианти на пресните. Те запазват повечето от хранителните вещества и естествените захари, но в по-малка форма и с премахната голяма част от водата. Така че по тегло и обем сушените плодове могат да съдържат повече калории и захар от пресните.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback