Правилно хранене за регулиране на кортизола

Той може да е предпоставка за различни здравословни проблеми

22.07.2024 | 14:39 Редактор: Беатрис Младжова
Хормонът е ключов за стресовата реакция на организма ни.

Кортизолът ни е необходим за правилно функциониране на тялото. Той е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който играе ключова роля в стресовата реакция на организма. Прекомерните нива на кортизол могат да доведат до различни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и нарушения на съня. Правилното хранене може да помогне за регулирането на нивата на кортизол и да подобри общото здраве.

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати

Консумацията на захар и рафинирани въглехидрати може да доведе до бързо повишаване на нивата на кортизол. Те предизвикват внезапни пикове в кръвната захар, последвани от рязко спадане, което стимулира производството на кортизол. Заменете тези храни с комплексни въглехидрати като пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, които осигуряват стабилен източник на енергия и помагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес в организма, който е свързан с повишени нива на кортизол. Храни, богати на антиоксиданти, включват плодове и зеленчуци като боровинки, къпини, спанак, броколи и моркови. Включването на тези храни в ежедневното меню може да спомогне за по-доброто управление на стреса и намаляване на кортизола. 

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за регулирането на нивата на кортизол. Храни, богати на омега-3, включват мазни риби като сьомга, сардини и скумрия, както и ленено семе, чиа семена и орехи. Включването на тези храни в диетата може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система и да намали възпалението, свързано с високите нива на кортизол.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels