fallback

Газираното увеличава двойно риска от рак при хората в активна възраст

Опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки

22.07.2024 | 09:55 Автор: Елеонора Танева

Според учените вероятността човек да се разболее от рак преди 50-годишна възраст е повече от два пъти по-голяма при тези, които редовно изпиват кен с газирана напитка, съобщи Mirror. В тийнейджърска възраст рискът може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.

Експертите се опасяват, че напитките могат да допринесат за рязкото нарастване на броя на ранните случаи на колоректален рак. Това е втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Всеки британец консумира средно по една кутийка газирано на ден - или около два литра седмично.

Алтернатива на газираните напитки

Рискът е намалял със 17 до 36%, когато напитките са били заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко. Проучването е обхванало 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години.

През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата, преди да навършат 50 години. Консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива - в сравнение с тези, които рядко са посягали към тях.

Увеличен риск от диабет

Според международния екип резултатите имат "биологично правдоподобни обяснения“. Захарните напитки потискат чувството за ситост - което може да доведе до натрупване на килограми, пише БГНЕС.

Освен това те предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин - предизвикват възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни сочат също, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, които се съдържат в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback