fallback

Спирането на глутена може да подобри настроението ни?

Вижте още какви ползи има, ако го изключим от диетата си

21.07.2024 | 21:40 Автор: Деси Николова

Не е необходимо да имате непоносимост към глутен, за да се възползвате от ползите на диетата без глутен. Специалисти споделят, че можете значително да намалите интензитета и силата на сезонните алергии, ако опитате режим без глутенови храни. Освен това има още поне 7 ползи да спрете или да намалите драстично глутена.

Да подобрите здравето на храносмилателната си система

Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт по време на и след хранене, спирането на глутена може да се окаже точното нещо за вас. Глутенът причинява възпаление на червата, също така уврежда и тъканите им, като по този начин намалява количеството на полезни елементи, които могат да бъдат усвоени.

Ще подобрите настроението си

Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. За глутена е известно, че смущава производството на невротрансмитерите – серотонин и допамин – които от своя страна се свързват с доброто настроение, либидото и качественият сън.

По-добри нива на холестерола

Елиминирането на глутена означава, че ще спрете приемането на много нездравословни храни – солети, торти, бисквити, крекери и др. Те съдържат частично хидрогенизирани трансмазнини, високи нива на сол и палмова мазнина. Тези съставки ще повишат лошия холестерол и ще намалят нивата на полезния. Вместо това изберете плодове или зеленчуци, които имат много фибри, витамини и минерали.

Контрол над теглото

Храните, съдържащи глутен могат да доведат до подуване и покачване на теглото, тъй като те съдържат основно въглехидрати. Премахвайки тестените храни и сладкишите, ние ще намалим и приема на допълнителни калории, идващи от маслото, сметаната, сиренето и кашкавала, които се съдържат в тях.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback