Има ли доказателства за съществуването на извънземни цивилизации?

Шансът такава да бъде открита е равен на нула, смятат някои учени

19.07.2024 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Има ли доказателства за съществуването на извънземни цивилизации?

Някои учени вярват, че не сме сами във Вселената. Други са категорични, че няма доказателства за съществуването на извънземни.

Авторите на една нова статия, публикувана в International Journal of Astrobiology, са на мнение, че отговорът на въпроса дали в космоса съществува извънземен разумен живот може да бъде „или/или“, пише Forbes.

В статията си учените твърдят, че на планети като нашата животът или трябва да възниква за дълъг период от време, или изобщо да не възниква. Това означава, че пространството може да бъде празно или пренаселено.

Според авторите на изследването, те са взели класически статистически резултат и са го приложили към въпроса за живота във Вселената. Ако проведете серия от експерименти, за които отговорът е двоичен (да/не), и ако няма информация за експериментите, тогава можете да очаквате, че почти всички експерименти ще дадат положителен резултат или почти всички ще дадат отрицателен резултат. Малко вероятно е да се получат междинни, смесени резултати, смятат учените.

Според учените би било странно, ако половината от всички планетарни системи имат технологично напреднали цивилизации. Това би означавало, че малки промени в свойствата на тези планетарни системи биха променили значително перспективите за появата на технологични цивилизации.

Учените са стигнали до извода, че ако има само една извънземна разумна цивилизация, то шансът да бъде открита е равен на нула.

Източник: megavselena.bg / Четете цялата статия тук: https://megavselena.bg/shansat-da-otkriem-izvanzemna-civilizaciya-e-nulev/

Снимка: Pixabay