Тайните на качествения грим

Следвайте тези основни правила за перфектен грим 

19.07.2024 | 09:52 Редактор: Искра Ангелова
Тайните на качествения грим

Всяка жена започва деня си със своя уникален ритуал за красота, който включва грижа за кожата и нанасяне на грим. Независимо дали говорим за естествен ежедневен грим, или за по-драматична вечерна визия, използването на декоративна козметика като фон дьо тен, сенки, молив и спирала има своите техники и тънкости. От задължителната подготовка до правилната поддръжка на четките, ако следвате няколко лесни правила, ще можете всеки ден да се наслаждавате на безупречен грим като след професионален гримьор.

В тази статия ще научите повече за тайните на качествения грим, благодарение на които винаги ще изглеждате страхотно:

1. Подготовката на кожата е ключът към съвършения грим

Винаги започвайте своята сутрешна рутина с почистване и освежаване на кожата на лицето. С помощта на подходящата почистваща козметика ще премахнете замърсяванията, както и остатъците от нощния серум или крем за лице. Използвайте нежна почистваща пяна и мицеларна вода - тяхното деликатно действие ще тонизира кожата и ще я подготви за следващата най-важна стъпка - хидратацията.

Всекидневната употреба на дневен крем за лице е от изключително значение. Кремът за лице създава невидима защита и подсилва водния баланс на кожата. По този начин я предпазва от изсушаване и опънатост след нанасяне на фон дьо тен и пудра, но същевременно спомага гримът да изглежда по-естествено върху лицето. През летните месеци най-доброто решение е освежаващ гел-хидратант за лице или лек дневен крем с SPF фактор.

2. Изберете подходящия нюанс фон дьо тен

Как да открием правилния цвят фон дьо тен за своята кожа? Изборът на подходящ нюанс фон дьо тен може да бъде предизвикателство - от него зависи дали гримът ще изглежда естествен, или не.

Никога не изпробвайте цвета на фон дьо тена върху ръката си. Най-добре ще прецените дали цветът ви пасва, ако нанесете малко количество от него в зоната на деколтето или по ръба на челюстта. Задължително направете теста под естествена светлина – често изкуственото осветление променя начина, по който фон дьо тенът стои върху кожата.

Ако се колебаете кой нюанс да изберете, по-добре е да вземете малко по-светъл тон, отколкото по-тъмен. Не пропускайте да обърнете внимание на специфичните свойства на фон дьо тена - той може да бъде матиращ, озаряващ, слънцезащитен, водоустойчив и др.

3. Моливът за устни - правилни техники за нанасяне

Една от тайните на качествения грим се състои в правилното очертаване на устните с молив. Съществува мит, според който устните ще изглежда по-плътни и обемни, ако моливът се нанесе извън контура им. В действителност, тази техника кара устните да изглеждат неестествено и създава ефект на размазан грим.

Правилният начин за поставяне на молив е като първо прецизно се очертае контура на устните, а след това се запълнят изцяло. Така моливът влиза в ролята на основа за червилото, благодарение на която цветът му ще изглежда много по-интензивен и ще бъде осезаемо по-дълготраен.

Цветът на молива трябва да бъде в нюанс, сходен на този на избраното червило. А ако се нуждаете от допълнителен обем, можете да използвате напомпващ глос за устни като последна стъпка.

4. Никога не пропускайте контурирането

Контурирането придава на грима дълбочина, подчертава красивите черти на лицето и прикрива недостатъците. След нанасяне на основа, фон дьо тен и пудра, контурирането е финалният щрих, благодарение на който гримът наистина изглежда професионално.

С помощта на контуриращи продукти можете да постигнете различни ефекти - да подчертаете скулите, да увеличите визуално очите или да коригирате формата на носа. За целта се използват продукти като палитри за контуриране, руж, бронзант, хайлайтър и др. Бронзантът се нанася в по-тъмните области на лицето, върху които пада сянка или които желаете да прикриете, а хайлайтърът служи за озаряване и подчертаване. Има най-различни техники за контуриране, но при всички важи един основен принцип - използване на оптимално количество продукти, така че гримът да остане естествен, а кожата на лицето - сияйна.

5. Поддържайте редовно своите аксесоари

Честото почистване на аксесоарите като четки за грим, бюти блендери и извивачки за мигли удължава техния живот и предпазва от появата на обриви и акне по кожата. Четките и бюти блендерите ежедневно докосват лицето и е важно да не се допуска по тях да се развият бактерии.

Правилното почистване намалява риска от поява на кожни раздразнения и спомага за по-лесното нанасяне на грима. Най-достъпният начин за почистване на аксесоарите за грим е да ги измиете внимателно с вода и козметичен сапун. За перфектен резултат използвайте подложка за почистване на четки за грим – тя спомага за отстраняване на всички замърсявания по тях.

През летните месеци можете да си позволите по-дискретен грим с фокус върху хидратацията и слънцезащитата. Това не означава да се лишите от фон дьо тен – на пазара се предлага огромно разнообразие от течни и кремообразни фон дьо тени, подходящи за сезона. Разкрийте тайните на качествения грим като заложите на комбинация от висок клас козметични продукти на доказани световни марки.

Снимки: Freepik