fallback

Храни за първия триместър на бременността

Ядките са много полезни и важни

19.07.2024 | 08:33 Автор: Искра Ангелова

Всеки месец от бременността е изключително важен за развитието на бебето. Но първият триместър е от ключово значение както за бебето, така и за майката.

Кои са най-полезните храни през него?

Бобови

Лещата, бобът, грахът, нахутът са все примери за бобови култури, които са особено ценни през първия триместър. Те са богат източник на растителни протеини, сложни въглехидрати и фибри, подобряващи развитието на нервната система и мускулите на бебето.

Яйца

Яйцата са носител на протеини, мазнини, холин, минерали, витамин D и калций, които са изключително важни за развитието на костите и кръвоносната система на бебето. Витамин D се усвоява при наличието на калций и именно заради това яйцата са прекрасен пример, съвместяващ тези две ценни вещества.

Спанак

Спанакът съдържа много желязо и фолиева киселина, които са от първостепенно значение за превенцията на анемия, както и за правилното развитие на невралната тръба на бебето.

Ядки

Ядките са много полезни и важни през първия триместър заради богатото наличие на полезни мазнини, протеини и фибри в състава си. Те са и богат източник на минерали, сред които магнезий - ценен за превенцията на крампи в мускулите, така характерни през бременността.

Четете всичко по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback