fallback

Важните противовъзпалителни храни в менюто ни

Чушките съдържат витамин С и антиоксиданти

18.07.2024 | 15:55 Автор: Вяра Димова

Ако искате да подобрите тонуса си, да сте по-здрави и жизнени, заложете на консумацията на повече противовъзпалителни храни. Ето и няколко предложения:

Зелен чай 

Вероятно сте чували, че зеленият чай (както и зеления чай матча, е една от най-здравословните напитки. Изследванията показват, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и други състояния. Много от ползите му се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено на вещество, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG). EGCG инхибира възпалението, като намалява производството на провъзпалителни цитокини и увреждането на мастните киселини във вашите клетки.

Чушки 

Чушките, включително лютите, са заредени с витамин С и антиоксиданти и притежават мощни противовъзпалителни свойства. Чушките също така осигуряват антиоксиданта кверцетин, който може да намали възпалението, свързано с хронични заболявания (като например диабет). Лютите чушки съдържат синапинова и ферулинова киселина, които могат да намалят възпалението и да помогнат в забавянето на процесите на стареене.

Горски плодове 

Плодовете, като ягоди, боровинки, малини и къпини, са основна част от противовъзпалителните диети. Те са пълни с противовъзпалителни растителни съединения, включително антоцианини, флавоноли и фенолни киселини, плюс хранителни вещества, които помагат в борбата с възпалението.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback