Причини за подуването на краката при по-възрастните

То е често срещано, но не е непременно повод за паника

17.07.2024 | 19:26 Редактор: Беатрис Младжова
Тесните обувки не помагат

Подуването на глезените при по-възрастните е доста често и засяга около 19-20% от застаряващото население. Причините за подуване на краката (или глезените) в напреднала възраст се разделят на две групи – вътрешни (поради нарушения) или външни (поради фактори на околната среда). След като бъде установена причината за отока, може да бъдат предприети стъпки за неговото намаляване.

Докато подуването на краката при по-възрастните пациенти е причина за известно безпокойство, то не е непременно причина за паника. Понякога подутите крака в напреднала възраст е възможно просто да са резултат от фактори на околната среда, много от които са относително безобидни.

Продължително стоене прав или в седнало положение

Съобщава се за подуване на краката при продължително стоене прав. Също така оток може да се появи и при продължително седене без почивки.

Тесни обувки

Въпреки че компресионните чорапи са полезни при подуване на краката, същото не важи за тесните обувки. Изборът на обувки може да повлияе на това в каква степен могат да бъдат подути ходилата или глезените.

Прекомерен прием на сол

Повишената консумация на сол води до увеличаване на задържането на течности в тялото и понякога може да доведе до подуване на краката. Важен е приемът на балансирано, здравословно количество сол чрез хранителния режим.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels