fallback

Нова експедиция опитва да разкрие тайните на "Титаник"

Мисията започна на 12 юли

17.07.2024 | 11:16 Автор: Беатрис Младжова

От RMS Titanic потеглиха на нова експедиция към останките на кораба "Титаник". Корабът Dino Chouest започна своята мисия на 12 юли тази година. Той вдигна котва и се отправи към останките на легендарния кораб. Ще бъдат направени снимки и картографиране на мястото с помощта на безпилотни подводни апарати (ROV).

Океанографът Дейвид Гало, един от ръководителите на експедицията, коментира за Би Би Си, че иска да получи добри изображения на останките – с безпрецедентна яснота и прецизност. Подводните устройства са оборудвани със специални камери с висока разделителна способност и осветление за снимане във формат 65K.

"Титаник е един от най-проучваните корабокруширали съдове. Marine Imaging Technologies има удоволствието да представи пред света системите с камери с най-висока разделителна способност, използвани някога, и да покаже на обществеността нова информация за кораба", каза основателят на Marine Imaging Technologies Евън Ковач.

Джесика Сандърс, президент на RMST Inc., подчертава важността на оценката на състоянието на артефактите, които могат да бъдат безвъзвратно загубени.

Експедицията планира да проучи ценни обекти като радиото на Маркони и да открие нови находки. Целта на експедицията е не само да проучи мястото на инцидента, но и да почете паметта на загиналите по време на катастрофата на "Титаник" и след миналогодишния инцидент с подводницата OceanGate.

Четете повече по темата в megavselena.bg.

Снимка: архив БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback