Няколко вредни храни, които трябва да ограничим

Някои от тях нямат никаква хранителна стойност

16.07.2024 | 23:10 Редактор: Деси Николова
Жена стои пред маса затрупана с вредна храна.

Диетолозите не забраняват храни, а предлагат дългосрочни решения за намаляване или замяна на нездравословните продукти. Те препоръчват да консумираме повече плодове, зеленчуци, ядки, семена и постни протеини. Въпреки това е важно да се ограничим от някои от най-вредните храни. Ето и десет често консумирани храни, които диетолозите препоръчват да ограничите.

Преработени меса като бекон, кренвирши и колбаси

Преработени меса като шунка, бекон и колбаси са с високо съдържание на калории и сол и са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания поради влиянието им върху холестерола и кръвното налягане.

Газирани напитки

Газираните и другите сладки напитки са свързани с наддаване на тегло, затлъстяване, диабет тип 2 и кариес. Вместо да преминавате от нормални към диетични опции, е най-добре да се откажете от тези напитки

Бял хляб

Въпреки че много хора изразяват загриженост за това колко хляб ядат, опитите за пълното му премахване всъщност могат да ви накарат да ядете още повече.

Пържени картофи

Пържените картофи обикновено се пържат дълбоко в нездравословни масла и са пълни със сол, което ги прави с високо съдържание на калории, наситени мазнини и натрий. Редовната консумация на пържени храни може да увеличи риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други хронични състояния.

Алкохол

Алкохолът не само съдържа калории без никаква хранителна стойност, но и прекомерната употреба може да доведе до много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. Колкото по-малко пиете, толкова по-добре.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik