Как да облекчим слънчевото изгаряне

Фино смлените овесени ядки действат противовъзпалително, когато се смесват с вода

16.07.2024 | 09:28 Редактор: Толя Стоянова
Как да облекчим слънчевото изгаряне

Въпреки че ползваме достатъчно слънцезащитни продукти, понякога не успяваме да се опазим от силното слънце, кожата ни почервенява, образуват се мехури и започва да се бели. Ако сте прекалили със слънчевите бани, може да облекчите неприятното усещане от слънчевото изгаряне и с натурални средства.

Алое вера

Ако нямате растение алое вера у дома, непременно трябва да си вземете такова! Гелът му се използва от векове за всякакви заболявания – от разстроен стомах до бъбречни инфекции. Това е и средството за облекчаване на слънчево изгаряне, което най-често се намира за свободна продажба по магазините.

Чай от лайка

Чаят от лайка може да успокои нервната ви система, но също така може да успокои и изгорената от слънцето кожа. Сварете чая както обикновено и го оставете да изстине. Когато е готов, накиснете кърпа в него и го нанесете върху засегнатата област.

Кокосово масло 

Кокосовото масло се превърна в популярна естествена алтернатива на овлажнителя за кожа и има очевидни хидратиращи ползи за зачервена и суха кожа, една от които е, че улавя влагата, но също така ще улови и топлината (не го използвайте съвсем скоро след изгарянето).

Баня с овесени ядки 

Фино смлените овесени ядки действат противовъзпалително, когато се смесват с вода. Направете своя собствена вана с овесени ядки, като смелите чаша фини овесени ядки в блендер или кухненски робот. Изсипете ги в хладка вода и смесете до получаването на фина каша. Нанесете върху засегнатите участъци.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels