Пет вида подценявани, но полезни за здравето меса

Дивечът е едно от тях, има ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини

15.07.2024 | 21:36 Редактор: Вяра Димова
Пет вида подценявани, но полезни за здравето меса

Съществува богатство от различни видове месо, които осигуряват не само разнообразие на вкусове, но и значителни хранителни ползи. Понякога обаче тези меса остават подценявани или недооценявани поради тяхната необичайна природа или културен произход.

Козе месо

Козето месо е традиционна храна в много кухни по света, включително южноазиатската и средиземноморската. То е изключително популярно в Индия, Мексико и на Близкия изток. Козето месо е известно със своя богат, пикантен вкус, който се допълва от многобройните кулинарни традиции, в които се използва. Козето месо е богато на протеини, желязо и витамини от група B, като B12, което го прави отличен избор за здравословна храна.

Дивеч

Дивечът включва разнообразие от дивечови видове меса като еленово. То е популярно в Европа и Северна Америка, където се оценява за своето ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Дивечът е богат източник на желязо и цинк, които играят ключова роля в имунната функция и метаболизма. Вкусът на дивеч е обикновено по-интензивен от стандартните видове месо, като се различава в зависимост от вида животински дивеч.

Биволско месо

Биволското месо е традиционна храна на някои индиански племена в Северна Америка, като чероки и сиу. То е популярно и в други части на света, включително Южна Африка и Австралия. Биволското месо е изключително нискокалорично и съдържа значителни количества протеини и желязо. То е богато на витамини от група B, включително ниацин и витамин B6, които са важни за метаболизма и нервната система.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay