fallback

Храни, които не трябва да консумираме сурови

Могат да са неподозирано опасни

15.07.2024 | 20:25 Автор: Беатрис Младжова

Има храни, които е най-добре да се консумират сурови, за да извлечем максималните ползи от тях. Но има и такива, които могат да са неподозирано опасни, ако се консумират сурови. 

Бадеми и кашу 

Свикнали сме да смятаме, че всички ядки могат да се ядат както в сурово, така и в печено или пържено състояние. Това обаче не важи за бадемите и кашуто. Ако са напълно сурови, те са опасни за здравето, защото съдържат вещества, които са отровни. Бадемите съдържат киселина, производна на цианида, който е отровен.

Кашуто също съдържа отровни вещества и поради тази причина тези две ядки винаги преминават термична обработка, макар да се продават с етикет "сурови". Те се бланшират набързо, за да се неутрализират тези вещества и за да са безопасни за здравето. Ако сте си купили изцяло сурови бадеми или кашу, имайте това предвид. 

Картофи 

Никой не яде сурови картофи и това е повече от ясно. Но е важно да внимавате да са добре сготвени преди да ги консумирате. Ако са останали леко сурови, това може да създаде сериозни проблеми с храносмилателната система, алергични реакции, повишена телесна температура. 

Брашно 

Същото важи и за брашното. То никога не се консумира сурово, но е важно да се следи щателното изпичане на тестените изделия преди консумация. Остатъците от сурово тесто и недопечено брашно в него може да повиши риска от инфекция с различни бактерии, сред които ешерихия коли. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback