Има храни, които е най-добре да се консумират сурови, за да извлечем максималните ползи от тях. Но има и такива, които могат да са неподозирано опасни, ако се консумират сурови.
Бадеми и кашу
Свикнали сме да смятаме, че всички ядки могат да се ядат както в сурово, така и в печено или пържено състояние. Това обаче не важи за бадемите и кашуто. Ако са напълно сурови, те са опасни за здравето, защото съдържат вещества, които са отровни. Бадемите съдържат киселина, производна на цианида, който е отровен.
Кашуто също съдържа отровни вещества и поради тази причина тези две ядки винаги преминават термична обработка, макар да се продават с етикет "сурови". Те се бланшират набързо, за да се неутрализират тези вещества и за да са безопасни за здравето. Ако сте си купили изцяло сурови бадеми или кашу, имайте това предвид.
Картофи
Никой не яде сурови картофи и това е повече от ясно. Но е важно да внимавате да са добре сготвени преди да ги консумирате. Ако са останали леко сурови, това може да създаде сериозни проблеми с храносмилателната система, алергични реакции, повишена телесна температура.
Брашно
Същото важи и за брашното. То никога не се консумира сурово, но е важно да се следи щателното изпичане на тестените изделия преди консумация. Остатъците от сурово тесто и недопечено брашно в него може да повиши риска от инфекция с различни бактерии, сред които ешерихия коли.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Pexels