fallback

Седем напитки с високо съдържание на желязо

Половината жени по света страдат от недостиг

15.07.2024 | 10:27 Автор: Деси Николова

Според едно проучване на семейното здраве почти половината жени по света страдат от недостиг на желязо. Ниската консумация на желязо показва липса на синтез на хемоглобин, което води до ниски нива на кислород в мозъка и води до главоболие, световъртеж и слабост.

Недостигът на желязо засяга в еднаква степен както мъжете, така и жените. Той обаче е сериозен проблем за жените, тъй като те губят допълнително желязо чрез загуба на кръв по време на менструация. Затова е изключително важно да се консумира много желязо, което може да се набави от различни плодове и зеленчуци.

Сок от сини сливи

Сушените сливи, известни още като сини сливи, са богат източник на желязо на растителна основа. Данните сочат, че 240 ml (една чаша) сок от сини сливи осигурява 2,8 mg желязо, което представлява 17 % от дневната нужда. Освен че е богат на желязо, сокът от сини сливи спомага за повишаване на енергията.

Сок от червено цвекло

Червеното цвекло е с високо съдържание на множество важни хранителни вещества като фолат, манган, калий, желязо, бетаин и витамин С.

Протеинови шейкове от грах

Протеините на прах, като например суроватъчните, съдържат по-малко желязо от граховия протеин на прах. Например прием на 20 г органичен протеин от жълт грах осигурява 30% от дневната стойност за желязо.

Сок от мента

Листата от мента имат изненадващо високо количество желязо, като 100 г листа от мента съдържат 15,6 mg желязо. Добавянето на 1 чаша прясна мента всеки ден ще ви осигури 4 mg желязо.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback