Похарчиха над $1 млрд. за сватбата на сина на най-богатия в Азия

Празненствата включваха и концерти на изпълнители като Кейти Пери, Риана и Джъстин Бибър

14.07.2024 | 15:19 Редактор: Толя Стоянова
Похарчиха над $1 млрд. за сватбата на сина на най-богатия в Азия

Анант Амбани, който е син на най-богатия човек в страната - собственика на конгломерата Reliance Industries Мукеш Амбани, вдигна грандиозна сватба в Мумбай. Ожени се за Радхика Мерчант, която също е дъщеря на милиардери - майка ѝ и баща ѝ са фармацевтични магнати. Тържеството се проведе само на няколко километра от най-голямото гето в Индия.

Празненствата всъщност не започват отсега, а продължават вече месец. И включваха както обиколка из Средиземно море с круизен кораб, така и концерти на изпълнители като Кейти Пери, Риана и Джъстин Бибър. Естествено, имаше и шоу със звезди от Боливуд, на което гости бяха Бил Гейтс и Марк Зукърбърг.

В кулминацията на тържествата този уикенд се включиха не само знаменитости като певеца Ник Джонас и съпругата му - актрисата Приянка Чопра, но и премиерът на Индия Нарендра Моди. Колко точно е струвала сватбата не е ясно, но според Times of India похарчените пари може да надхвърлят един милиард долара, което би я превърнало в най-скъпата сватба в историята.

Мукеш Амбани е не само най-богатият индиец, а и най-богатият човек в Азия, информира АРД. Той наследява бизнеса на баща си в сферата на рафинирането на петрол и петрохимикалите. Впоследствие разширява дейността си и в други сектори, като днес той е и най-големият медиен магнат в Индия, пише DW.

Възможно е милиардерът Амбани да печели и от войната в Украйна, предполага германската обществено-правна медия, тъй като от нейното начало насам Индия е най-големият клиент на руски нефт. Заради западните санкции руските държавни концерни продават горивото на по-умерени цени, след което рафинериите на Амбани го преработват и го продават по-скъпо. Включително в Европа.

Близостта на Амбани до властта се доказва и от факта, че премиерът е гост на сватбата. Конгресният център, в който тече празненството, е окичен с плакати на Наредра Моди, улиците около сградата са блокирани от дни.

Снимка: БГНЕС