Внимавайте с дехидратацията на децата в горещите дни

Те са особено застрашени от липсата на достатъчно течности

13.07.2024 | 16:41 Редактор: Тодор Петров
Внимавайте с дехидратацията на децата в горещите дни

Децата имат бърз метаболизъм, незряла бъбречна функция и по-високо водно съдържание (около 90% при новороденото спрямо 50-60% при възрастните). Всичко това обуславя повишения риск от дехидратация и нуждата от особено внимание спрямо приема на течности през летния сезон.

Някои деца обичат да пият вода, използват я дори за успокоение и заспиват по-спокойно след няколко глътки посред нощ. Други деца трудно приемат течности. На всеки следва да се отговори на нуждите, като при по-труден прием може да се търсят алтернативни начини на предлагане.

Водните загуби са особено осезаеми при най-малките, именно защото водните нужди са най-големи при новородените и бебетата (около 150 мл/кг телесно тегло).

След 6-месечна възраст при всички деца следва да стартира захранването, като водата може да се предлага, както с чаша с твърд накрайник, така и със сламка или направо от малка чашка. Колкото по-рано бъде въведена обикновената чаша, толкова детето ще я възприеме по-бързо. На този етап следва да сте търпеливи и да предлагате вода с всяко хранене. Някои деца упорито предпочитат кърмата или адаптираното мляко и водните им нужди все още се покриват предимно по този начин.

След 1-годишна възраст приемът на вода вече е установен в ежедневието и децата са особено активни. Водните нужди от 1 до 4 години са по около 100 мл/кг телесна маса, за денонощие. Ако детето е особено активно, но капризно и отказва вода, може да включите водата в смутита, фрешове, да я сервирате по интересен начин, в забавна чаша със сламка или цветни плодове като добавка. В този сезон залагайте на плодове с високо водно съдържание, салати или студени супи (като таратор).

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay