Със сложна 10-часова операция извадиха уникална статуя от Хераклея Синтика

Тя ще бъде реставрирана и изложена в музея в Петрич

12.07.2024 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Извадиха с кран уникалната статуя, която беше открита в античния град Хераклея Синтика. Акцията отне над 10 часа.

Изваждането на статуята започна рано тази сутрин. След часове тежък труд и напасване на различни способи, в крайна сметка укрепена в специален сандък статуята беше извадена с кран.

"Мина много хубаво, мина чудесно, хората не пострадаха, статуята не пострада, много съм доволен, защото имах силни притеснения. Ние колко време я подготвяме вече, всяка стъпка планираме, пак имаше неочаквани неща, но имаше мъже наоколо, справиха се много добре. Много е тежка, тясно е, тя е крехка, от едната страна има спукан глезен, тясно е и е неудобно мястото, имаше и един праг, максимално трудно е. Не мисля, че сме правили такива неща в България", каза ръководителят на обекта проф. Людмил Вагалински.  

Засега не се оправдават очакванията, че статуята изобразява Бог Хермес.

"Има известни уточнения, защото ние преди само гърба ѝ виждахме, и съм по-склонен да намалим малко идеята за Хермес. Това беше предварителна оценка, по-скоро става въпрос за хероизиран владетел, обожествен, и трябва да се потрудим известно време, за да видим кой може да е този владетел", уточни проф. Людмил Вагалински.

Статуята ще бъде изложена в музея в Петрич, едва след като бъде реставрирана. Ще бъде топ експонат на петричкия музей.

А разкопките в Хераклея Синтика ще продължат с пълна сила. В обекта вече отчитат огромен туристически интерес заради новооткритата статуя, като тепърва археолозите очакват още нови находки. 

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
напредък
преди 3 дни
Представяте ли си, на какво високо технологично ниво сме, щом не можем да извадим статуя, която предците ни са прибрали преди 2000 години! Сигнализирай за неуместен коментар