Не е все едно дали ще използваме дезодорант или антиперспирант

И двете са популярни продукти за лична хигиена

12.07.2024 | 10:25 Редактор: Беатрис Младжова
Не е все едно дали ще използваме дезодорант или антиперспирант

През лятото е нормално прекомерното потене заради високите температури. Някои хора желаят да намалят изпотяването си, тъй като понякога потта прониква през дрехите. Потта също може да допринесе за излъчване на миризма.

Дезодорантите и антиперспирантите са два популярни продукта за лична хигиена, които често се използват взаимозаменяемо, но всъщност имат различни функции и съставки. Разбирането на разликите между тях е важно за правилния избор в зависимост от индивидуалните нужди и предпочитания.

Основната функция на дезодорантите е да неутрализират или маскират миризмата на тялото, която се причинява от бактериите, разграждащи потта. Те съдържат аромати и антибактериални съставки, които помагат да се намали бактериалният растеж в областите, където се прилагат.

Антиперспирантите са предназначени да намалят количеството пот, което се произвежда от потните жлези. Те съдържат активни съставки, като алуминиеви соли, които блокират потните жлези и по този начин намаляват изпотяването. 

Съставки и механизъм на действие

Дезодорантите често съдържат алкохол или други антибактериални агенти, които унищожават бактериите, причиняващи неприятна миризма. Те могат да включват и аромати, които прикриват миризмата, осигурявайки свежест през целия ден.

Антиперспирантите използват алуминиеви съединения, които временно блокират потните канали. Това води до значително намаляване на потенето. Намаляването на потта също така намалява средата, в която бактериите могат да се развиват, което допълнително помага за контролиране на миризмата.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay