Плодовете, които регулират нивата на холестерола

Начинът ни на хранене е важен

11.07.2024 | 21:50 Редактор: Беатрис Младжова
Плодовете, които регулират нивата на холестерола

Някои храни могат да са доста полезни за холестерола. Сред тях са и редица плодове. Холестеролът е липид, необходим на тялото за изграждането на здрави клетки на всички тъкани. Холестеролът обаче може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху тялото ви в зависимост от вида, който се натрупва в организма. Чували сме наименованията "добър" и "лош" холестерол.

За добрия холестерол се смята, че поддържа здравето на вашите клетки, докато лошият се натрупва в артериите, увеличавайки риска от сърдечни заболявания, включително инфаркт. Високите нива на холестерол също могат да бъдат вредни и животозастрашаващи. Начинът ни на хранене е в основата на това да поддържаме здравословни нива на холестерола.

Горски плодове

За плодове като къпини, малини, сини боровинки и ягоди е известно, че понижават нивата на холестерола в кръвта, като предотвратяват окисляването на LDL холестерола. Горските плодове имат малко захари и калории, но са много богати на антиоксиданти.

Ананас

Сочният пресен ананас ни осигурява бромелаин. Той е основно съединение, за което е известно, че може да разгражда отлаганията на холестерол в артериите. Това прави ананаса един от най-полезните плодове за подобряване на кръвообращението, намаляване на риска от сърдечни заболявания, дължащи се на отлагания на холестерол в кръвния поток. Също така, ананасът топи излишните килограми.

Грозде

Гроздето също е отличен плод за премахване на холестерола от кръвния поток. Гроздето съдържа много силен антиоксидант, наречен ресвератрол. Ресвератролът може да допринесе за понижаване нивата на LDL холестерола и да намали риска от увреждане на кръвоносните съдове.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels