Въздействието на горещините върху мозъчната ни дейност

Те могат да са причина за промяна на поведението ни

11.07.2024 | 10:25 Редактор: Беатрис Младжова
Въздействието на горещините върху мозъчната ни дейност

Високите температури могат да бъдат причина за промяна на поведението ни. Това е така, защото мозъкът има много тесен диапазон от температурни стойности, при които може да работи оптимално. Когато мозъкът "прегрее", това обикновено се проявява чрез множество физиологични и неврологични промени, които могат да повлияят на когнитивната функция, съзнанието и цялостното здраве. 

Според някои специалисти кратките епизоди на излагане на топлина, като седене в сауна, са полезни и дори могат да изградят устойчивост, както и да подобрят фокуса. Въпреки това, по-дългите периоди на излагане на екстремни горещини са потенциално проблематични. Това е така, тъй като високите температури оказват промени в химичните вещества, присъстващи в състава на мозъка. 

Проучванията показват, че когнитивното представяне започва да намалява при външна температура около 26 °C. Редица неща могат да се случат, когато мозъкът е изложен на високи температури.

Електролитен дисбаланс

Прегряването може да накара тялото да загуби електролити чрез изпотяване. Електролитите са от съществено значение за поддържане на правилната нервна функция, мускулна контракция и баланс на течности. Електролитният дисбаланс води до мускулни крампи, слабост и в тежки случаи дори до гърчове.

Нарушена когнитивна функция

Високите температури увреждат когнитивната функция и способността за вземането на решения. Проучванията показват, че задачите, изискващи внимание, памет и разсъждение, могат да бъдат отрицателно засегнати, когато мозъкът е подложен на горещина. Това често води до намалена производителност.

Риск от топлинен удар

В екстремни случаи продължителното прегряване може да доведе до топлинен удар, който е животозастрашаващо състояние. Топлинният удар възниква, когато вътрешната температура на тялото се повиши до опасни нива. Това води до объркване, загуба на съзнание, гърчове и дори кома. Топлинният удар може да причини трайно увреждане на мозъка, ако не се лекува своевременно.

Четете повече в puls.bg.

Автор: д-р Станислав Димитров

Снимка: Pexels