Необходими продукти:
- 3 яйца, разбити
- 1 чаша олио
- 2 чаши захар
- 1 супена лъжица ванилов екстракт
- 3 чаши брашно
- 1 чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода
- ¾ чаена лъжица индийско орехче
- 1 супена лъжица канела
- 2 чаши ябълки, обелени и ситно
- нарязани
- 1 чаша счукани орехи
- 1 чаша пудра захар
- 1 и ½ чаени лъжици прясно мляко
- ½ чаена лъжица ванилия
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете всички съставки без ябълките и орехите. Разбийте с миксер до пълното и хомогенизиране. Добавете ябълките и орехите. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Намажете кръгла форма за кекс с малко мазнина. Поръсете с малко брашно, потупайте и изтърсете излишното количество. Печете в загрята на 220 градуса фурна за 45 минути.
Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка за 20 минути. Обърнете кекса и извадете от формата.
За глазурата:
В купа разбийте пудра захарта, млякото и ванилията. Ще се получи гладка, леко течна, но лепкава смес. Залейте кекса с глазурата и изчакайте да изстине напълно и да стегне. Нарежете и сервирайте.
Още рецепти може да намерите в az-jenata.bg
Снимка: Freepik