Рецепта за сочен ябълков кекс с орехи, канела и кафе

Готов за по-малко от час

09.07.2024 | 14:48 Редактор: Деси Николова
Рецепта за сочен ябълков кекс с орехи, канела и кафе

Необходими продукти:

  • 3 яйца, разбити
  • 1 чаша олио
  • 2 чаши захар
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 3 чаши брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сода
  • ¾ чаена лъжица индийско орехче
  • 1 супена лъжица канела
  • 2 чаши ябълки, обелени и ситно
  • нарязани
  • 1 чаша счукани орехи
  • 1 чаша пудра захар
  • 1 и ½ чаени лъжици прясно мляко
  • ½ чаена лъжица ванилия

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете всички съставки без ябълките и орехите. Разбийте с миксер до пълното и хомогенизиране. Добавете ябълките и орехите. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула. 

Намажете кръгла форма за кекс с малко мазнина. Поръсете с малко брашно, потупайте и изтърсете излишното количество. Печете в загрята на 220 градуса фурна за 45 минути. 

Извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка за 20 минути. Обърнете кекса и извадете от формата. 

За глазурата:

В купа разбийте пудра захарта, млякото и ванилията. Ще се получи гладка, леко течна, но лепкава смес. Залейте кекса с глазурата и изчакайте да изстине напълно и да стегне. Нарежете и сервирайте.

Още рецепти може да намерите в az-jenata.bg

Снимка: Freepik