Трикове как да съхраним лука така, че да не мирише

Той трябва да се съхранява на тъмно, хладно, студено и проветриво място

09.07.2024 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
Трикове как да съхраним лука така, че да не мирише

Лукът е толкова полезен - той намалява риска от редица заболявания. Той присъства в почти всяко ястие. Но както целият, така и нарязаният лук имат силна и натрапчива миризма, която е в състояние да умирише целия ви хладилник заедно с продуктите в него. Има възможни начини как да избегнем тази неприятна миризма.

Как да съхранявате цял ненарязан лук?

Целият лук, който все още не сте нарязали, изобщо няма място в хладилника ви. Ако правите тази грешка, трябва да знаете, че лукът трябва да се съхранява на тъмно, хладно, студено и проветриво място, но не и в хладилника. Там средата е студена, но и влажна, което провокира лука да зрее и да гние по-бързо, да отделя миризма, дори да покълва. Съхранението на лука в плетена кошница или панер на сухо и проветриво място е най-добрият начин да запазите вкусовите му качества.

Един съвет - когато купувате лук от магазина, винаги го стискайте леко. Ако лукът е омекнал, той вероятно е бил съхраняван в хладилни помещения, които са нарушили структурата му. Има вероятност и да е леко покълнал. Не купувайте такъв лук.

Как да съхранявате нарязан лук в хладилника?

В много от рецептите се препоръчва употребата на половин глава лук. По тази причина може често да ви остава количество лук, което да съхранявате в хладилника. Появява се неприятна миризма, която от ден на ден става все по-натрапчива и наподобява гниене. Силният мирис пропива всички продукти в хладилника. Това е проблем, с който много хора се сблъскват, затова предпочитат или да сложат целия лук в ястията си, или да го изхвърлят.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels