Хладилникът е необходим за дългосрочно съхранение на храната. Често обаче правим грешки в подреждането му, което влияе на трайността и свежестта на продуктите. Съществуват трикове за правилно подреждане, които ще запазят храната ви свежа, трайна и вкусна, ще съхранят качествата ѝ и ще ви спестят пари.
Яйца
Сложете яйцата на място, където температурата е постоянна. Обикновено на вратите на хладилниците има обособени гнезда за поставяне на яйца, но това е най-неподходящото място. Вратата на хладилника се отваря постоянно, което прави температурата там по-висока от необходимото. Съхранявайте ги на рафт, който е по-навътре в хладилника.
Прясно мляко
Пресните млека са продукт, чиято трайност не е особено дълга. Ето защо съхранението им на вратата на хладилника също не е никак добра опция. Поставяйте ги в най-вътрешната а част на хладилника близо до задната му стена. Там температурата е най-ниска и е най-далече от навлизащия топъл въздух при отваряне.
Сирена и млечни продукти
Останалите млечни продукти, освен прясното мляко, могат да стоят на по-долен рафт, където температурата е сравнително постоянна, но не толкова ниска, каквато е нужна за пресните млека. Винаги поглеждайте срока им на годност и ги подреждайте така, че тези с най-кратък или наближаващ срок да са най-отпред.
Пакетирано сурово месо
Суровите меса и птици е добре да стоят на по-долен рафт, но не на най-долния. По този начин, ако случайно от тях капе вода или кръв, те няма да замърсят други продукти без опаковка.
Зеленчуци
Пресните зеленчуци се нуждаят от зона с по-ниска влажност в хладилника. Такава е зоната, оборудвана с чекмедже или шкаф. Там те са по-изолирани от останалата влага в хладилника. Не съхранявайте зеленчуците в найлонов плик.
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Pexels