Как да поддържаме косата си през лятото

Използвайте спрейове или серуми със слънцезащитни филтри

08.07.2024 | 13:20 Редактор:
Как да поддържаме косата си през лятото
Как да поддържаме косата си през лятото

Горещините, влажността и излагането на слънце увреждат косата. Правилната грижа през лятото е от важно значение за запазване на здравето и блясъка на косъма. Ето няколко ценни съвета: 

Защита от слънцето

Носенето на шапка е едно от най-достъпните и ефективни средства за защита на косата и скалпа от вредните UV лъчи. Използвайте спрейове или серуми със слънцезащитни филтри.

Хидратация

Лятното слънце и солената вода могат да изсушат косата. Използвайте хидратиращи шампоани и балсами, за да запазите влагата в косъма.

Избягвайте топлинна обработка

Топлинните уреди могат допълнително да изсушат и увредят косата през лятото. Оставяйте косата да изсъхне естествено, когато е възможно. Ако все пак трябва да използвате преса, маша или сешоар, нанесете термозащитен спрей или крем.

Правилно миене

Прекалено честото миене може да отстрани естествените масла от косата и скалпа. Мийте косата 2-3 пъти седмично с нежен шампоан и изплаквайте със студена вода.

Защита от хлор и солена вода

Намокрете косата с чиста вода, преди да влезете в басейна или морето. Това намалява абсорбирането на хлор и сол. След плуване изплакнете обилно с чиста вода.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels