Топлинен обрив - какво представлява и кои са причинителите му?

Бебетата и децата са изложени на по-висок риск от появата му

08.07.2024 | 08:21 Редактор:
Топлинен обрив - какво представлява и кои са причинителите му?
Топлинен обрив - какво представлява и кои са причинителите му?

Горещото време през лятото може да се окаже причинител на доста проблеми за кожата. Милиария или топлинен обрив е често срещано кожно заболяване, предизвикано от запушени екринни потни жлези и каналчета, което води до обратно попадане на екринна пот в дермата или епидермиса (налични са два вида потни жлези – екринни и апокринни, като екринните жлези са разпределени в по-голямата част от тялото).

Този обратен поток води до обрив, включващ образуване на пълни с пот везикули под кожата.

Най-често състоянието се среща в топъл и влажен климат през летните месеци. Трите основни вида милиария са кристалина (crystallina), рубра (rubra) и профунда (profunda) и се класифицират според дълбочината на запушване на каналчетата на потните жлези, причинявайки клинични и хистологични особености. Обривът обикновено се самоограничава и изчезва, независимо от лечението.

Въпреки че милиарията засяга еднакво всички възрастови групи и двата пола, бебетата и децата са изложени на по-висок риск от поява на състоянието поради незрялост на екринните каналчета. Изпотяването е най-честият рисков фактор за милиария. Следователно горещи или влажни условия и висока температура се свързват с милиария. Следните фактори са идентифицирани като причини за възникване на милиария:

Оклузия на кожата - Трансдермалните лекарствени пластири и тесните дрехи се свързват с възникването на милиария

Псевдохипоалдостеронизъм тип 1 – минералокортикоидната резистентност води до загуба на натрий през екринните жлези и се свързва с пустуларна милиария рубра;

Усилена физическа активност;

Синдром на Морван (Morvan) – рядко автозомно-рецесивно заболяване, което води до хиперхидроза, наред с други аномалии, което предразполага към развитие на милиария;

Медикаменти – лекарства, които предизвикват изпотяване, като бетанехол, клонидин и неостигмин, са свързани с възникването на милиария. Освен това са докладвани няколко случая на милиария, предизвикана от изотретиноин.

Четете повече в puls.bg.

Автор: д-р Станислав Димитров

Снимка: Pexels