fallback

Десет полезни храни, намаляващи риска от рак

Можем да ги консумираме всеки ден

07.07.2024 | 06:50 Автор: Вяра Димова

Развитието на ракови клетки зависи от много фактори. Храненето е един от факторите, наред с генетиката, външните влияния, вредните навици и пороци, възпалителните процеси в организма. Има различни храни, които могат да намалят риска от поява на рак.

Храната, която консумираме има, огромно значение и ето защо е добре да обърнем поглед към някои особено полезни в тази посока храни.

1. Ананас

Ананасът има особени ползи в борбата с рака. Той съдържа ензими, по-специално бромелаин, който има изразен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Бромелаинът намалява риска от рак, като стимулира нормалното делене и регенериране на клетките, включително на ДНК.  

2. Ябълки

Ябълките съдържат множество фибри и антиоксиданти. Не обелвайте кората им, защото именно в нея са концентрирани всички прекрасни борещи се с раковите клетки вещества. 

3. Ягоди

Ягодите са много богати на антиоксиданти. Те са и сред най-бедните на захари плодове. Изключително богати на фибри, витамини и минерали, ягодите с техните мощни антиоксиданти са чудесен начин да ограничите риска от рак. 

4. Артишок

Артишокът е друг представител на растителното царство, който заслужава внимание тук. Богат на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и беден на мазнини, артишокът има страхотни ползи в борбата с образуването на ракови клетки. 

5. Домати

Доматите съдържат витамин С и ликопен. И двата елемента са мощни антиоксиданти, които взаимно усилват влиянието си върху клетките. Резултатът е по-нисък риск от рак. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback