Над 80 вида баници изкушават гости и посетители на Празника на баницата във великотърновското село Балван. Кулинарният фест се провежда за седма поредна година, а жури оценява сръчните домакини и запалените кулинари от цялата страна.
Дърпани, вити и редени баници с най-разнообразни плънки са наслада за окото и небцето на кулинарното изложение в Балван. Печивата са по местни рецепти и са замесени от домашни яйца, брашно, сирене, зеленчуци и плодове.
"Всичко е направено с домашни яйца, с домашни продукти - това е дърпана баница, с грозде, баклава с точените кори, домашно точени, аз съм ги правила", не крие ентусиазма си Илияна Николова от Долна Оряховица.
В Празника на баницата с оригинални рецепти се представят и учители и ученици от гимназии по туризъм.
"Имаме няколко вида с морски дар - включили сме сьомга и скарида, с бешамелов сос, овкусени с подправки и лимон! С риба тон и топено сирене... Успяхме да включим и ученици, въпреки че са във ваканция", сподели инж. Ивайло Мирчев Професионална гимназия по туризъм - Бургас.
А заради разнообразието от вкусотии, журито се затруднява да избере най-добрите.
"Ще търсим автентичния вкус, ще търсим българското и родното ни производство. Домашното винаги е по-вкусно от купешкото!", категоричен е председателят на журито Иван Иванов.
Производителят на кори Дияна Кънчева припомня, че в книгите се разказва как още под турско робство баницата е била едно от нещата, с които са посрещали гости.
Вижте повече в репортажа.
Снимка: БГНЕС