Все още на пазара има пресни картофи, които са чудесни за студена салата през горещите летни дни.
Нужни продукти:
- 500 г пресни картофи
- 2 стръка пресен лук или средна глава салатен
- самардала
- магданоз
- зехтин
- лимон
Начин на приготвяне:
Измиваме добре картофите, без да ги белим. Сваряваме ги в подсолена вода до готовност. Когато изстинат добавяне нарязания на ситно пресен лук и магданоз, самардала. Овкусяваме със зехтин и лимон на вкус.
Разбира се салата може да бъде направена и с други картофи, но с пресни е най-вкусна - като студено мезе за лятото.
Самардалата като подправка е най-разпространена в Старозагорска, Ямболска и Сливенска области. Изсушена и стрита тя е подходяща за сандвичи, варени или пържени картофи, пиле, запечени гъбки, а след най-добрите начини за най-естественото усещане на вкуса е по ръсване върху парче краставица или домат.
Снимка: pixabay