fallback

Физическата активност подобрява настроението и удължава живота

Намалява риска от заболявания

05.07.2024 | 22:31 Автор: Толя Стоянова

Спортът е полезен за здравето на мозъка, подобрява познавателните способности, повдига настроението и намалява риска от заболявания.

Дейности като бягане, каране на колело по стръмен хълм, вдигане на тежести или бърза разходка по време на обяд предлагат широк набор от предимства. Ползите от физическите упражнения надхвърлят подобряването на физическия външен вид или издръжливостта на тялото.

Проучванията показват, че редовната физическа активност може да повиши настроението, да облекчи стреса и да изостри когнитивните функции, подчертавайки дълбоката връзка между тялото и ума. Хората обаче могат да реагират доста различно на разнообразните форми на упражнения, като аеробни тренировки или силови тренировки.

Въпреки че е добре известно, че редовните упражнения са от важно значение за воденето на здравословен начин на живот, някои по-стари изследвания са посочили, че интензивните упражнения могат да имат и отрицателни ефекти. По-новите изследвания обаче са показали, че елитните спортисти са имали леко удължена продължителност на живота през десетилетията. Упражненията значително подобряват здравето на мозъка чрез насърчаване на неврогенезата и синаптичната пластичност.

Автор: д-р Станислав Димитров

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback