Как да предотвратим болките от разширени вени през лятото?

Топлото време може да влоши симптомите

06.07.2024 | 11:58 Редактор:
Как да предотвратим болките от разширени вени през лятото?
Как да предотвратим болките от разширени вени през лятото?

Топлото време е идеално за активности навън. Силната топлина обаче може да е физически изтощителна. Ако имате разширени вени, проблемът може да се задълбочи през горещите летни месеци. Те могат да причинят болка и дискомфорт при някои хора и понякога да доведат до по-сериозни усложнения. 

Изберете равни сандали

Когато носите равни обувки, прасците ви трябва да работят повече, което насърчава мускулната активност в сравнение с токчета. Изводът е, че укрепването на мускулите на прасеца поддържа циркулацията на кръвта през краката ви. 

Правете упражнения

Бърза 10-минутна разходка или каране на колело поддържат кръвообращението и помагат на кръвоносните съдове да не се разширяват. Повдигнете краката за 10-15 минути след тренировка. 

Защитете се от слънце 

Хората с по-тънка кожа са по-склонни да страдат от разширени вени. Ако и вие сте такива, стойте на закрито и избягвайте пряката слънчева светлина, доколкото е възможно. Носете защитно облекло и използвайте слънцезащитни продукти, когато излизате на слънце. Слънцезащитният крем предлага защита на кожата, поради което е полезно да го прилагате през горещите лета, той предлага защита на тези, които вече имат разширени вени или има вероятност да се развият по-късно. 

Въпреки че летните горещини не причиняват разширени вени, те могат да влошат симптомите. Подуването или болезнеността на краката може да бъде по-видимо през лятото и горещите периоди. Постоянното излагане на високи температури може да доведе до още по-голямо разширяване на кръвоносните съдове, което на свой ред поставя по-голямо напрежение върху клапите на вените.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels