Цирковото изкуство е тема на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас

За направата на скулптурите са използвани 5 600 тона пясък

05.07.2024 | 14:08 Редактор: Елеонора Танева

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас се открива тази вечер. Той се провежда за 17-и път, а тази година скулпторите са 12, които са изваяли 14 фигури от пясък. 

Ханко нанася прецизно последни щрихи на своята скулптура с животни от цирка. Тази година се е дипломирал с живопис в Националната художествена галерия, но обича да вае фигури от глина и пясък. 

"Винаги съм обичал старите циркове, духа на старите циркове. Има една магия там. Циркът не е място, където дивите животни да се държат в плен, аз съм почитател на животните", сподели Ханко Седефчев.

"Жегата много изморява, но темата тази година е доста благоприятна човек да си развие фантазията", заяви скулпторът Евтим Войнов.

"Тогава тези младежи вероятно са били на по 5-6 години и сега видяхме, през техния поглед, през техните композиции, как те виждат цирка, цирковото изкуство", каза директорът ОП "Фестивали и концерти” Димитър Маджаров.

10 са студентите от Художествената академия, които тази година участват във фестивала, както и  утвърдени автори.

Сред фигурите е и тази на Астор, който прави фокуса си със свалянето на главата.

За направата на пясъчните фигури е използван над 5 600 тона пясък. Благодарение на спойка с лепило фигурите ще оцелеят през следващите три месеца.

Царството на цирка може да разгледате до края на септември, а входът за деца до 7 години е безплатен.

Вижте повече в репортажа.

Снимки: БГНЕС