Как прекалената употреба на козметика вреди на кожата ни

Може да причини бръчки

05.07.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова
Как прекалената употреба на козметика вреди на кожата ни

Козметиката е нещо, което всяка жена използва в различна степен. Някои предпочитат минимално количество, а други смятат, че повече продукти осигуряват по-млада и здрава кожа. Това обаче не е винаги вярно. Прекаленото използване на козметика може да наруши естествените процеси в кожата, водейки до нездравословен вид, раздразнения и ранна поява на бръчки. Ето и кои са признаците, че не употребяваме козметиката си правилно.

Кожни раздразнения и оплаквания 

Един от най-явните признаци, че злоупотребявате с козметичните продукти и прекалявате с прилагането на голям брой от тях е кожното раздразнение в различни форми. Ако са се появили оплаквания, като сърбеж, зачервяване, усещане за опъване, лющене, дребни обриви, това може да е именно заради многото разнообразни козметични продукти, прилагани последователно върху кожата всеки ден. Ограничете бройката до минимум продукти, от които кожата ви наистина има нужда.

Кожата ви е опъната, блести, но не произвежда себум 

Някои типове кожа са наистина сухи и не произвеждат почти никакъв себум. Сухата кожа се нуждае от дълбоко хидратиране и овлажняване. Но ако имате нормална, смесена или мазна кожа, а в някакъв момент сте забелязали, че тя лъщи, блести, но определено не е мазна и не отделя себум, значи е твърде пресушена. Прекалили сте с ексфолиращите съставки или броя пилинги на седмица.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels