Астрологията и хороскопите са важни за хората - от Месопотамия до наши дни

Личните хороскопи се възраждат едва в началото на XX век

05.07.2024 | 12:37 Редактор: Елеонора Танева
Астрологията и хороскопите са важни за хората - от Месопотамия до наши дни

Хороскопите са любимо сутрешно четиво на хората, които искат да имат предварителна нагласа за деня си.

Астрологията се заражда в Месопотамия - датира от второто хилядолетие пр.н.е. В град Вавилон звездите и планетите са били използвани за тълкуване на знамения от боговете, обясни британският класик и експерт по древния свят Жасмин Елмър пред National Geographic. Вавилонските жреци са имали за задача да обясняват как небесните тела ще повлияят на обществото, особено на царя и държавата. 

Вавилонците създават 12 астрологични знака, някои от които по-късно са включени в западния зодиак. Древните гърци обаче нарекли тези 12 звездни знака на съзвездия и ги свързали с конкретни дати въз основа на подреждането им по орбитата на Слънцето - Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. 

Клавдий Птолемей, астролог и астроном в Александрия, Египет, набляга на индивидуалния аспект на астрологичното тълкуване.

Макар че западният зодиак е широко признат, други културни практики също са формирали астрологията в световен мащаб. В Индия ведическата астрология включва древни хиндуистки вярвания и практики, предлагайки уникална перспектива за небесните влияния. Китайската астрология, чиито корени са в даоистката философия, определя животинските знаци въз основа на годините на раждане, като оказва влияние върху културните практики и обществените вярвания.

През XIV в. в Европа астролозите са били често срещани в кралските дворове, където редовно са предоставяли лични хороскопи на монарсите. 

Репутацията на астрологията обаче се променя по време на процесите срещу вещици в Англия през XV в., когато тя започва да се свързва с магьосничество и езичество. В резултат на това някои монарси започват да се дистанцират от индивидуалните хороскопи.

Разпространението на астрологията и хороскопите обаче отслабва с настъпването на научната революция и последвалата я епоха на Просвещението. До края на XVII в. астрологията се практикува рядко. Личните хороскопи се възраждат в съвременната история едва в началото на XX в. с появата на вестникарската рубрика "Хороскоп".

През 1930 г. Sunday Express публикува хороскоп за рождения ден на принцеса Маргарет, написан от високопоставения британски астролог Р. Х. Нейлър. Предсказва, че животът ѝ ще бъде изпълнен със събития и че около седмия ѝ рожден ден ще се случат "събития от огромно значение за кралското семейство и нацията". Това привлича голямо обществено внимание, което кара вестника да поръча още статии на Нейлър.

Не след дълго той започва да пише седмична рубрика, наречена "Какво вещаят звездите".

Днес хороскопите са по-популярни от всякога, особено сред поколението Z и милениумите. Освен астрономическия си произход, според експертите астрологията може да насърчи чувството за общност и да доведе до социално сближаване, пише БГНЕС.

Снимка: pixabay