Деца се подвеждат по диети в интернет, лекуват сами хранителни разстройства

Важно е отношението на родителите към храната, сподели д-р Нели Павлова

05.07.2024 | 08:31 Редактор: Елеонора Танева
Деца се подвеждат по диети в интернет, лекуват сами хранителни разстройства

Социалните мрежи имат ключова роля сред подрастващите и по отношение на храненето - често им предоставят вредна информация и примери, които водят до хранителни разстройства. Често хранителните разстройства започват от една фаза и преминават през цялата гама.

Често това започва от ранна детска възраст, като много подрастващи достигат до информация за даден вид диети или рестриктивно хранене и ги прилагат. Това може да доведе до рязко отслабване и до по-сериозни разстройства. Отношението на родителите и начинът, по който те третират храната, е ключово за превенцията на хранителните разстройства при децата.

Генетичен проблем или на дигиталното общество

Здравно-медицинският психолог д-р Нели Павлова обясни пред Bloomberg TV Bulgaria, че генетичният компонент е важен, но средата, в която израства едно дете, е по-важна предпоставка за хранително разстройство. 

"Трябва да сме скептични към информацията, предоставяна ни от социалните мрежи. Често хора в онлайн пространството предлагат дадена диета, начин на хранене или вид справяне с хранително разстройство, които невинаги са приложими за всички хора. Достъпността на социалните мрежи предразполага потребителите към самолечение, което създава море от хаос", коментира д-р Павлова.

Научните изследвания в момента се насочват към дигиталните начини, по които могат да адресират проблема. Това включва така наречената уеб терапия, която дава добри резултати, но не при всеки човек ще бъде ефективна.

Ролята на изкуствения интелект

По думите на здравно-медицинския психолог изкуственият интелект може да има роля в това да синтезира данните и да създава модели за диагностициране, въпросът е доколко може да му се доверят.

"ИИ ще навлезе в тази сфера и вероятно ще има изградени алгоритми, които ще филтрират дадени симптоми, на база на които ще поставят диагноза. Въпросът е как този алгоритъм ще може да обясни на човек как да прилага и как да следи прогреса на приложимост на препоръките. Въпросът е обаче хората да започнат да говорят по-открито и да признават пред себе си. Това е първата стъпка от съществено значение", каза още д-р Павлова.

Повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay