Морковите понижават риска от сърдечни заболявания и някои видове рак

Витамин А предотвратява окислението на лошия холестерол

04.07.2024 | 14:24 Редактор: Толя Стоянова
Морковите понижават риска от сърдечни заболявания и някои видове рак

Доказано е, че консумацията на моркови повишава значително каротеноидите в кожата, които дават силна антиоксидантна защита и понижават риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Смята се, че храната е единственият източник на каротеноиди за организма ни. Нивото на каротеноидите може да бъде измерено в кожата, което отразява нейното добро здраве и имунна функция. 

Освен, че неутрализира свободните радикали, витамин А предотвратява окислението на лошия холестерол, заради което е и полезен за сърцето и контрола на липидите в кръвта.

Витамин А има важно значение за поддържането на добро зрение. Благодарение на него регистрираме промяна в яркостта на светлината и поддържаме цветното зрение. Показател за изчерпването му може да е и "кокошата слепота", или с други думи казано трудното приспособяване на очите към сумрак или след експозиция на ярка светлина. Наблюдавайте как реагират очите ви след преминаване на тунел, или обратното, ако има проблем, то не е лошо да се погрижите да си осигурите повече каротеноиди.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay