С какво е полезен биотинът и в какво се съдържа?

Помага за здрави коса, кожа и нокти

03.07.2024 | 20:57 Редактор: Беатрис Младжова
С какво е полезен биотинът и в какво се съдържа?

Ползите на биотина а здравето са безкрайни. Биотинът, известен още като B7, е водоразтворим витамин, което означава, че тялото ви не съхранява значителни количества от него. Така че, ако вземете добавка, която надхвърля нуждите на тялото ви, вероятно ще отделите остатъка чрез урината. "Нашите тела не произвеждат директно биотин, но бактериите в храносмилателната ни система го синтезират", казва сертифицираният дерматолог и дерматологичен хирург Тайлър О. Вукмер.

Подпомага метаболизма

Всички видове витамини от група В помагат на тялото да преобразува въглехидратите в енергия, но биотинът играе специфична роля в метаболитното функциониране. Той е необходим за функционирането на група зависими от биотин ензими, известни като карбоксилази, които са активни в метаболизма и производството на енергия. 

Може да помогне при управлението на диабета

Когато мислите за интервенции, които поддържат нивата на кръвната ви глюкоза и холестерол под контрол, биотиновата добавка вероятно не е първото нещо, което идва на ум. Въпреки това, при тези, които имат диабет тип 2, добавките с биотин могат да помогнат за подобряване на двата биомаркера. 

Може да подобри здравето на косата, кожата и ноктите

Ако вече имате здравословни нива на биотин, приемането на добавка няма да направи косата ви по-блестяща, кожата ви по-росна или ноктите ви не могат да се начупят. Въпреки това, според рецензия от издание от 2017 г. на списанието Skin Appendage Disorders, биотиновата добавка може да помогне за подобряване на кожата, ноктите и косата при тези с дефицит. Но не забравяйте, че е рядкост да имате дефицит на този витамин В.

Източници на биотин

Храни - телешки черен дроб, яйце, консервирана сьомга, свински котлет, печени слънчогледови семки, сладък картоф, печени бадеми. 

Добавки - друг начин да увеличите приема на биотин е да вземете хранителна добавка, като хапче или капсула. Предлагат се добавки, съдържащи само биотин, както и мултивитамини и минерални продукти. Винаги се консултирайте с лекар преди приемането на добавки. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels