Как да премахнем водата от ушите?

Лесни трикове ще ни спасят през лятото

03.07.2024 | 13:10 Редактор: Деси Николова
Как да премахнем водата от ушите?

Въпреки че навлизането на вода в ушите се счита за относително безобидно, не е добре водата да стои дълго там. Без значение дали е влязла вода от душа, докато се къпете или вода от басейна, морето, докато сте на почивка или спортувате, тя трябва да бъде премахната от ушите, за да не създава проблеми.

Най-напред наведете глава встрани, така че водата да изтече от засегнатото ухо. Притиснете леко с длан, задръжте няколко секунди, за да предизвикате лек вакуум. Рязко отдръпнете ръката от ухото, докато усетите припукване. Повторете няколко пъти. Това ще накара водата да изтече по-лесно и бързо. Подсушете с памучен тампон, без да навлизате в ушния канал. Може да използвате и хартиена салфетка, с която да оберете водата от ушната мида.

Друг трик е да затворите устата си плътно, да запушите ноздрите с пръсти и да се опитате да издишате през носа, като внимавате въздухът да не излиза през устата. По този начин ще увеличите налягането в ушния канал, което ще изтласка задържаната вътре вода. Наведете глава встрани и повторете няколко пъти, докато усетите топлата струйка да изтича от ухото ви.

Друг лесен и ефикасен трик за премахване на вода от ушите е с помощта на сешоар. Настройте струята на хладно или умерено топло. Включете на най-слаба степен, така че да не духа прекалено агресивно. Насочете към ухото и задръжте така няколко минути. Подсушете с хартиена салфетка. Ако се налага повторете още няколко пъти.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR