Зеленчуци, които е по-добре да консумираме сготвени

Те крият повече ползи за здравето

02.07.2024 | 15:37 Редактор: Беатрис Младжова
Зеленчуци, които е по-добре да консумираме сготвени

Всички зеленчуци са полезни, но има и такива, от които можем да извлечем повече ползи, ако ги ядем сготвени. 

Домати

Въпреки че те са смятани за плодове, в кулинарията се ползват, като зеленчук. Сготвените домати имат по-високи нива на ликопен. Той е антиоксидант, свързан с намален риск от сърдечни заболявания и рак. Топлината разрушава клетъчните стени в доматите, което прави ликопена по-достъпен. Но от друга страна, термичната обработка на доматите намалява съдържанието на витамин С с до 33% според изследване. 

Моркови

Когато готвим моркови, тяхното съдържание на бета-каротин, което в тялото се превръща във витамин А, се повишава. Този витамин е от решаващо значение за зрението, имунната функция, красотата и здравето на кожата. Сготвените моркови имат и по-голяма антиоксидантна сила.

Спанак

Суровият спанак е чудесен за смутита, салати и е богат на хранителни вещества. Според изследвания, сготвения спанак, дори приготвен на пара, има повишена бионаличността на витамини Е, А, цинк, магнезий и витамин Е, наред с други хранителни вещества. 

Гъби

Готвенето на гъбите повишава тяхното съдържание на калий, ниацин и цинк и антиоксиданти. Топлината помага за разграждането на клетъчните стени, освобождавайки тези полезни съединения, смятат учени. Антиоксидантът ерготионеин е този, който е по-бионаличен, когато гъбите са сготвени. Също така  се смята, че когато гъбите са термично обработени се елиминират токсини като агаритин, който потенциален причиняващ рак агент, открит в някои видове гъби.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels