Седем причини да консумираме лъжица зехтин всяка сутрин

Може да помогне в отслабването

02.07.2024 | 13:43 Редактор: Деси Николова
Седем причини да консумираме лъжица зехтин всяка сутрин

Много хора използват зехтина за готвене. Някои го предпочитат за нанасяне върху кожата, поради невероятните му естествени свойства за разкрасяване и подмладяване. Зехтинът може да се приема и директно, като се консумира по една супена лъжица сутрин на гладно. Този навик има множество ползи както за здравето, така и за красотата.

Кожата ви може да се подобри

Зехтинът има хидратиращи свойства. Той е богат на полезни мазнини, които са изключително важни за състоянието на кожата. Директната му консумация всеки ден може да подобри кожата, да я направи гладка, по-мека и еластична. Освен това има и антибактериални свойства, които намаляват възпалението в кожата.

Може да помогне в отслабването

Зехтинът, който е основна част от средиземноморската диета, има положителен ефект върху теглото. Богатството му на мастни киселини подпомага клетъчния метаболизъм и може да го ускори, като в резултат ще изгубите излишното тегло.

Полезен е за мозъчната функция

Редовната консумация на студено пресован и термично необработен зехтин сутрин на гладно може да се окаже много полезна за мозъка ви. Зехтинът помага за премахване на плаките в мозъчните клетки, като подобрява комуникацията между тях, както и функциите на нервната система.

Полезен е за костите

Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията в костите, ставите и сухожилията. Той подобрява здравината на костите, а противовъзпалителните му свойства могат да облекчат болките при артрит, скованост, ревматизъм или физическо претоварване.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 3
ММ
преди 23 часа
Зехтинът е богат на омега-3, само че растителната омега-3 се усвоява само 2-5%, докато само една хапка риба дава цялото ни необходимо качествено количество омега-3. Да се говори, че растителни храни са богати на омега-3 си е пълна измислица. Сигнализирай за неуместен коментар