Как да тренираме правилно и безопасно в горещите летни дни

Облеклото е от особено значение

02.07.2024 | 09:11 Редактор: Беатрис Младжова
Как да тренираме правилно и безопасно в горещите летни дни

Горещите периоди на лятото може да се окажат трудни за ефикасна тренировка. С правилния подход тренировката може да бъде безопасна и ефективна.

Изберете подходящо време за тренировка

Тренировките в ранните сутрешни часове или късно вечерта, когато температурите са по-ниски, са по-безопасни. Избягвайте тренировките в обедните часове, тъй като тогава слънцето е най-силно и температурите са най-високи, което увеличава риска от топлинен удар и дехидратация. 

Облекло

Носете дрехи от леки, светли и дишащи материи като памук или специализирани спортни тъкани, които отвеждат влагата. Носете шапка с козирка и слънчеви очила с UV защита за предпазване на главата и очите от слънцето.

Хидратация

Пийте вода преди, по време и след тренировката. Дехидратацията може да доведе до сериозни здравословни проблеми, особено при високи температури. При продължителни тренировки или висока интензивност е препоръчително консумирането на напитки, които съдържат електролити за възстановяване на загубените соли и минерали.

Слънцезащита

Нанасянето на слънцезащитен крем с висок SPF (минимум 30) поне 20 минути преди излизане навън и повторно нанасяне на всеки 2 часа или след изпотяване. 

Избор на тренировки

Плуването или аква аеробиката са отлични начини да се тренира и да се поддържа тялото хладно в горещото време. При екстремно горещи дни е добре да се тренира в климатизирани помещения или фитнес зали. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels