НАСА откри необикновени форми в йоносферата, приличащи на азбучна супа

Могат да помогнат за прогнозиране на космическото време

01.07.2024 | 17:50 Редактор: Беатрис Младжова
НАСА откри необикновени форми в йоносферата, приличащи на азбучна супа

Откритие на НАСА, приличащо на азбучна супа в йоносферата - земният слой, който се намира на около 48-965 км от нас, може да помогне с прогнозирането на космическото време и радиокомуникациите.

Подобни форми са откривани и преди, но използваният тук инструмент за глобални наблюдения на крайниците и диска (GOLD) ни дава най-добрия поглед върху тях - разкривайки странни форми Х и С, които се появяват в неочаквано време и на някои изненадващи места, предаде "Сайънс Алерт".

Йоносферата се зарежда с електричество през деня, когато слънчевата светлина попада върху нея, и това създава плазмени ленти от заредени частици, които допълнително се влияят от магнитното поле на Земята. Гребените и мехурчетата плазма образуват наблюдаваните сега форми.

Предишни проучвания показаха, че сливащите се гребени образуват формата на Х след слънчеви бури и големи вулканични изригвания, но данните от това ново проучване разкриват, че те могат да се образуват и в така наречените "тихи времена", което подсказва, че са намесени по-локални фактори.

Друго откритие, което озадачава учените, е появата на С-образни мехурчета в плазмата. Смята се, че тези форми се създават от ветровете на Земята, точно както посоките на вятъра могат да определят как се накланя едно дърво, предаде БГНЕС.

Плазмата в йоносферата е от съществено значение за това радиовълните да могат да преминават големи разстояния, а откритията в тази област подобряват разбирането ни за функционирането на радиото и навигацията. Смущения в йоносферата, подобни на наблюдаваните тук, биха могли да окажат влияние върху важна комуникационна и навигационна инфраструктура.

Снимка: БГНЕС