Домашни процедури за лечение на акне

Можете да намерите съставките у дома

01.07.2024 | 22:00 Редактор: Беатрис Младжова
Домашни процедури за лечение на акне

Няма добро време, в което да се появи акнето. Премахването му може да се окаже нелесна задача. За леко акне може да се изненадате да научите, че вече имате няколко лекарства за успокояване в собствения си дом, като например в кухнята. Можете да смесите обикновени храни и съставки, като краставици, овесени ядки, грозде и мая в маска за лице за известна грижа за кожата. Домашните процедури за лице могат да помогнат за успокояване на акнето, както и да поддържат кожата ви блестяща, овлажнена и здрава. 

Гроздово почистване

Червеното грозде може да прояви бактерицидна активност срещу пропионибактериум акнес. Това е бактерия в мастните жлези, която допринася за появата на акне. Така че вземете няколко пресни зърна грозде от хладилника си и ще получите лесен почистващ продукт за лице. Нарежете две или три от тях наполовина и разтрийте с месетата част лицето и шията си. След това изплакнете с хладка вода.

Маска за лице с краставица

Краставиците имат успокояващи и хидратиращи ползи за кожата, така че, ако страдате от възпалително акне, те могат да предложат умерено успокояващо действие. Все пак е важно да се отбележи, че зеленчукът не е ефективен при лечението на основните пъпки.

Направете си паста, като смесите една малка краставица с 80 грама овесени ядки. Прибавете чаена лъжичка от тази паста, към 1 чаена лъжичка обикновено кисело мляко и нанесете сместа върху лицето си. Оставете да действа 30 минути, след което изплакнете.

Маска за лице с мед

Медът има много лечебни свойства. Според Mayo Clinic някои хора го използват като естествен сироп за кашлица и за облекчаване на възпалено гърло. Лабораторните изследвания показват, че антибактериалните свойства на меда могат също така да насърчат заздравяването на изгаряния и инфекции на рани и да инхибират растежа на пропионибактериум акнес. Преди да приложите тази маска, изплакнете лицето си с топла вода. След това нанесете меда и го оставете върху кожата за 30 минути. Изплакнете меда с топла вода.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels